Materiaal-Info


Bamboe

De basis van bamboe-stof wordt gevormd door houtpulp, vergelijkbaar met Viscose. Bamboe is heerlijk zacht, heeft een luxe uitstraling, neemt uitstekend vocht op en is van nature hypo-allergeen. 


Canvas

Canvas is een vezel van katoen, hennep of linnen, deels gemengd met kunstvezels die met elkaar verweven worden in een zogenaamde linnenbinding.

 

Die linnenbinding zorgt ervoor dat Canvas uitgesproken robuust is, scheurvast, tegen wind en weer beschermt en tegelijkertijd ademend is. Canvas is dus bij uitstek geschikt voor outdoor- en werkkleding, schoenen en tassen.
Jute

Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige bastvezel die tot ruwe, sterke draden wordt gesponnen. Jute is een natuurlijke vezel en na katoen het meest gebruikt in stoffen.

Jute is een sterke, stugge en uitstekend ademende stof.
KatoenKatoen is een natuurlijk product dat gemaakt wordt van de vezels van de katoenplant. Deze vezels worden tot draden gesponnen en worden gebruikt om er zacht, ademend textiel van te maken. Katoen zit comfortabel, is stevig, vocht-absorberend en luchtig.
LeerOmdat leer een natuurproduct is, heeft het een aantal eigenschappen die erg geschikt zijn voor het maken van kleding. Het heeft een ademende functie. Het kan in beperkte mate vocht opnemen en zelfs nat worden zonder kringen te vertonen na opdrogen (mits goed onderhouden). Het vormt zich naar de drager, om daarna weer zijn eigen vorm aan te nemen. Het is stevig, scheur-, brand- en kleurvast.
Linnen

Linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Linnen is sterk en duurzaam, het voelt zacht en comfortabel in het dragen. Het wordt zachter en sterker naarmate het meer gebruikt wordt. 

 

Linnen is luchtig en vochtabsorberend, het kan tot zeker 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen, voordat het daadwerkelijk vochtig aanvoelt. 
Modal

De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscose, dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen in dit geval cellulose. Modal is ademend, glad en zacht en valt soepel.

 

Krimp en kleurechtheid komen overeen met katoen.


 

NubuckNubuck lijkt een beetje op suède maar hier wordt de bovenkant van de huid licht geschuurd, waardoor er een fluweelachtige uitstraling en gevoel ontstaat. Nubuck is dikker dan suède en wordt dan ook vaak gebruikt voor schoenen.
Polyamide

Polyamide en Polyester worden veel gebruikt voor sportkleding vanwege de kenmerkende vormvaste eigenschappen. De materialen zijn sterk, kreuken bijna niet en zijn makkelijk te wassen. Daardoor blijft de kleding lang mooi. Door de ademende werking, droogt de kleding snel.

 

Door toepassing van verschillende technologieën en behandelingen, worden eigenschappen versterkt en extra eigenschappen toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn het reguleren van vocht, slijtvastheid en waterdichtheid.
Polyester

Polyamide en Polyester worden veel gebruikt voor sportkleding vanwege de kenmerkende vormvaste eigenschappen. De materialen zijn sterk, kreuken bijna niet en zijn makkelijk te wassen. Daardoor blijft de kleding lang mooi. Door de ademende werking, droogt de kleding snel.

 

Door toepassing van verschillende technologieën en behandelingen, worden eigenschappen versterkt en extra eigenschappen toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn het reguleren van vocht, slijtvastheid en waterdichtheid.
Rayon

Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal viscose genoemd. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van cellulose, een natuurlijke grondstof die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp van bamboe of eucalyptushout. 

 

Rayon voelt doorgaans zachter en soepeler dan katoen, geeft meer glans en is vocht absorberend.
Suède

Suède is een type leer dat wordt gebruikt om schoenen, tassen en kleding te maken.

 

Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Suède heeft een geborstelde structuur, is zachter dan gewoon leer en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor kleding. 

 

Het is belangrijk je suède schoenen van een beschermlaagje te voorzien omdat suède gevoelig is voor vocht en vlekken. Daarentegen slijt suède minder snel dan leer of canvas. Een keer per kwartaal goed inspuiten beschermt je schoenen prima tegen vuil en vocht.
Tencel

Tencel is een zeer duurzaam geproduceerde vezel, gemaakt van eucalyptus hout en verwerkt tot een zachte soepele stof, waardoor het aanvoelt als zijde.

 

Tencel is bijzonder sterk, ademend, heeft een uitstekende vochtopname en is hypo-allergeen.
Twill

In het Nederlands heet deze weving de 'keperbinding'. Twill stoffen zijn herkenbaar aan het diagonale weefpatroon. Twill stoffen zijn erg dicht en sterk, daarom wordt twill katoen veel gebruikt voor werkjassen, overhemden, spijkerbroeken en uniformen.

 

De keperbinding vormt een van de drie hoofdbindingen van textiel. De andere twee zijn de effen binding (linnenbinding) en de satijnbinding (atlasbinding).

 

Terwijl de effenbinding en alle rechtstreekse afleidingen daarvan geweven kunnen worden op een 2-schachts-weefgetouw, heeft men voor een keperbinding minimaal 3 schachten nodig. 


 

Viscose

Viscose is een natuurlijk product dat bestaat uit cellulose. Cellulose wordt uit hout en planten gewonnen, bereid tot een vloeibare massa en gesponnen tot een fijne draad van constante sterkte.

 

Viscose heeft een hoog vochtopnemend vermogen en valt zacht en vloeiend.


WolWol is een volledig natuurlijk materiaal, dat ventileert, ademt en temperatuur regelend is. Wol is flexibel en vormt zich naar je lichaam. Het is water- en vuil-afstotend, brandwerend en anti-statisch.
Wolvilt

Wolvilt heeft alle gunstige eigenschappen van wol. Het geheim is de structuur van de wolvezel die veel beter isoleert dan de meeste synthetische vezels. Wolvilt neemt tot 30% van het eigen gewicht in vocht op. Omdat wolvezels een gesloten structuur hebben, geeft het vilt het vocht ook weer af zonder schimmelen. Net als wol, helpt vilt het regelen van de temperatuur. 

 

Wolvilt is brandwerend, vocht- en vuil-afstotend.
ZijdeZijde is een bijzonder sterke natuurvezel die stof een luxe uitstraling geeft en licht en comfortabel voelt. Zijde is zacht glanzend, vormvast, isoleeert uitstekend waardoor het in de winter warm houdt en in de zomer verkoelt. Zijde geeft bovendien diepte en intensiteit aan kleur.

 

© 2020 - 2024 MardelNorte | sitemap | rss