Noch D, noch B12: dit is de vitamine die echt essentieel is na 70 jaar om gezond oud te worden

Broze botten, hart- en vaatproblemen, blauwe plekken bij het minste stootje: na 70 jaar zijn deze tekenen van veroudering geen onvermijdelijkheid. Achter deze symptomen gaat vaak een onbekend tekort aan voedingsstoffen schuil. Terwijl vitamine D en B12 bekend staan om hun positieve invloed op de gezondheid van senioren, blijft een andere vitamine in de schaduw staan, terwijl deze toch cruciaal is voor een goede veroudering. Deze vitamine kan het dagelijks leven van 70-plussers ingrijpend veranderen.

Deze vitamine speelt een rol in drie fundamentele processen in het lichaam: “Ze is essentieel voor de opname van calcium (osteoporose), de soepelheid van de slagaders en bloedvaten en ook bij bloedstollingsstoornissen”, legt dr. Isabelle de Vaugelas, diëtiste-voedingsdeskundige, uit. Het vermindert zo het risico op botbreuken en aderverkalking, waar mensen boven de 70 jaar bang voor zijn.

De naam? Vitamine K. Het komt voor in twee complementaire vormen: Vitamine K1, ook bekend als fyllochinon, speelt een belangrijke rol in het lichaam bij de bloedstolling. Vitamine K2, ook wel menachinon genoemd, is dan weer nuttig voor het behoud van de flexibiliteit van de slagaders, hoewel het ook een rol speelt bij de bloedstolling”, verduidelijkt onze gesprekspartner. Concreet activeert vitamine K de eiwitten die calcium in de botten vastleggen in plaats van in de bloedvaten. Zo verbetert het de botdichtheid en blijft de slagaders soepel.

Een tekort aan vitamine K komt zelden voor, maar kan optreden bij spijsverteringsstoornissen, langdurige antibioticabehandelingen of bij patiënten die anti-vitamine K-antistollingsmiddelen gebruiken. “Blauwe plekken en bloedingen kunnen tekenen zijn van een tekort”, waarschuwt Dr. de Vaugelas. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 70 µg. Om op natuurlijke wijze voldoende binnen te krijgen, kunt u het beste kiezen voor “groene groenten (vooral kool), maar ook plantaardige oliën, sojaproducten en bepaalde kazen die rijk zijn aan vitamine K.” Kampioenen in alle categorieën: peterselie, maar daarvan moet u wel veel eten (1220 µg/100 g), boerenkool (577 µg/100 g) en spinazie (387 µg/100 g). Bij bepaalde antistollingsbehandelingen moet de inname van vitamine K worden beperkt. Het is raadzaam om uw arts te raadplegen voordat u uw voedingspatroon aanpast of supplementen gaat gebruiken. Een eenvoudige bloedtest kan uitsluitsel geven.

Delen: