Het gevaar van te veel gebruik van de airfryer kan je eten aantasten, zo blijkt uit een onderzoek.Ontdek welke voedingsmiddelen een kankerverwekkende stof kunnen bevatten: Special
Een van de apparaten die je helpt tijd te besparen en zelfs met minder vet te koken is de air fryer, maar het constant gebruiken ervan kan gevaar opleveren en zelfs je eten aantasten, volgens een studie gepubliceerd in 2024. Hier lees je wat dat is, plus wat de voordelen zijn.
Wat is het gevaar van te veel gebruik van de air fryer?
Het gevaar van veel gebruik van de air fryer is een hoge inname van acrylamide, een stof die wordt beschouwd als mogelijk kankerverwekkend bij mensen. In een artikel gepubliceerd door Semra Navruz-Varli en Hande Mortas, via de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), werd ontdekt dat aardappelen acrylamiden kunnen ontwikkelen.
Het artikel, gepubliceerd in januari 2024, ontdekte dat aardappelen gekookt in een air fryer hogere niveaus van acrylamiden hadden dan andere methoden zoals normaal frituren of koken in een conventionele oven. Het acrylamidegehalte was lager wanneer de aardappelen vooraf geweekt waren.
Acrylamide wordt gevormd na de Maillardreactie, d.w.z. wanneer suikers en aminozuren in voedsel worden omgezet in acrylamiden wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Deze geven het voedsel een bruine kleur en een andere smaak en aroma.
Zonder Ninja te zijn: de friteuse die minder dan $1.000 kost en goed is, volgens Profeco
Een ander artikel, gepubliceerd in mei 2024 in Science Direct, ontdekte dat luchtfrituren “de voedselkwaliteit in gevaar kan brengen”, omdat er stoffen zoals acrylamiden worden gevormd, evenals hydroxymethylfurfural (HMF), een stof die ook als kankerverwekkend wordt beschouwd en ontstaat bij het verhitten van zetmeelrijk voedsel.
En wat zijn de voordelen van de air fryer?
De Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek heeft een aantal voordelen van het gebruik van een air fryer op een rijtje gezet:
- De airfryer zelf is niet kankerverwekkend, zolang deze geen materialen bevat zoals PFOA, BPA of Teflon coating.
- Met dit apparaat kunnen mensen koken zonder olie en hun vetconsumptie verminderen.
Dezelfde bron noemt echter ook een aantal dingen die niet in de airfryer mogen worden gedaan:
- Gebakken voedsel heeft niet dezelfde consistentie als knapperig voedsel.
- Een dergelijk apparaat is niet geschikt voor het maken van desserts.
- Het mandje mag niet in de vaatwasser.
- Mensen mogen de air fryer niet gebruiken om voedsel te grillen.
- Het mag ook niet worden gebruikt om direct pasta te koken.
- De air fryer mag ook niet worden gebruikt om voedsel te ontdooien.
Welke voedingsmiddelen bevatten acrylamide?
Deze stof, die mogelijk kankerverwekkend is voor mensen, komt voor in chips, brood, koekjes en koffie, volgens een artikel van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De stof ontstaat bij temperaturen boven de 120 graden Celsius en bij een lage luchtvochtigheid.
Sinds 2002 is acrylamide ontdekt in voedsel, omdat het eerder industriële toepassingen had die niets te maken hadden met de voedselindustrie en aanwezig was in tabaksrook. In 2015 voerde de EFSA een eerste uitgebreide risicobeoordeling uit van de risico’s van deze stof.