Suiker is iets dat in de gastronomie vrij veel wordt gebruikt als het gaat om het maken van zoete bereidingen, maar ook om dranken zoals koffie of infusies te begeleiden. Zoals specialisten voortdurend waarschuwen, kan overmatige consumptie leiden tot problemen zoals verhoogde glucosespiegels of ziekten zoals diabetes type 2. In Spanje zijn veel mensen zich hiervan bewust en hebben ze oplossingen geïmplementeerd zoals het vervangen van dit bestanddeel bij het drinken van koffie door andere alternatieven. Maar is de bovengenoemde oplossing genoeg?
De expert in voeding en microbiota, Ángela Quintas, legt op sociale netwerken uit dat suiker ook in andere voedingsmiddelen aanwezig kan zijn, zelfs als we dat niet geloven. Ze waarschuwt ook dat een teveel aan suiker ervoor zorgt dat ons organisme het “opslaat als reserve en in de vorm van vet”.
Suiker kan aanwezig zijn in andere voedingsmiddelen
In een video op zijn sociale netwerken legt Quintas uit dat “suiker ook in andere voedingsmiddelen kan zitten”. Enkele voorbeelden die hij noemt zijn “brood, yoghurt” of “verpakte kalkoen of ham”.
Hij vertelt dat hij commentaar heeft gekregen van mensen die hem hebben verteld dat ze helemaal geen suiker meer consumeren omdat ze het uit hun koffie hebben verwijderd. Daarom wilde hij zijn volgers waarschuwen dat deze stof ook op andere manieren aanwezig kan zijn. “Het probleem is niet die suiker, maar de verborgen suiker die in sommige voedingsmiddelen kan zitten”, zoals de hierboven genoemde.
Wat suiker kan veroorzaken
De voedingsexpert legt uit dat suiker een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt en “je insuline doet pieken. Dit zet een reactie in gang die lipogenese wordt genoemd, waarbij je lichaam die koolhydraten omzet in vet.
Manieren om je suikerconsumptie te verminderen
Diëtist Sergio Guerrero schetste zes manieren om de suikerconsumptie in ons dagelijks leven te verminderen, zoals het eten van fruit in plaats van sap, vezelrijke voeding of het beperken van de consumptie van toetjes en snoep.
Welke namen gebruikt suiker?
Suiker kan ook worden vervangen bij het maken van desserts of het drinken van dranken zoals koffie met voedingsmiddelen zoals honing, kokossuiker, agavesiroop of rijstmelasse. Hier leggen we elk van deze opties uit die gemakkelijk in supermarkten te vinden zijn.
Deze lijst van natuurlijke ingrediënten kan worden gebruikt om meer recepten te maken dan we denken, zoals een mint-chocolade-ijsje, zoals wordt uitgelegd door onze medewerker Andrea Caruzzi.