Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten in het dagelijkse dieet van veel mensen. Omdat het echter bederfelijk voedsel is, is het belangrijk om te weten of ze nog in goede staat zijn voordat je ze consumeert, want een slecht ei kan maagklachten of zelfs vergiftiging veroorzaken.
Hoewel de meeste eieren in de officiële handel een zichtbare houdbaarheidsdatum hebben, is er een heel eenvoudige thuistruc om de versheid te controleren als je het doosje niet meer hebt of het zeker wilt weten: alles wat je nodig hebt is een glas water.
Hoe weet je of een ei slecht is?
Deze methode, waarmee je kunt zien of een ei slecht is, werd uitgelegd door de website Nutriendo, van de Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek, en is een van de meest gebruikte trucjes thuis voordat je een ei kookt.
Om erachter te komen of een ei in goede of slechte staat is, moet je:
- Vul een glas of bak met koud water.
- Breng het ei voorzichtig naar binnen.
Als het ei zinkt , betekent dit dat het vers is en in goede conditie. Als het ei daarentegen blijft drijven, is het bijna of over de houdbaarheidsdatum heen.
Is het veilig om een drijvend ei te eten?
Laura Meschede, voedselveiligheidsspecialist bij ALDI Spanje, legt uit dat zelfs als een ei drijft, het nog steeds veilig is om te eten. “Het is geschikt voor consumptie als het geen uiterlijke gebreken heeft, zoals barsten of scheurtjes,” legt ze uit.
Nutriendo waarschuwt ook dat deze watertruc alleen moet worden gedaan als het ei meteen wordt opgegeten. Waarom? Omdat het weken van eieren die niet meteen worden gebruikt, het risico op besmetting kan vergroten doordat de schaal verzwakt en bacteriën kunnen binnendringen.