Dit apparaat ziet er misschien schoon uit, maar als je het niet controleert, kan het een bron van vervuiling worden. Hier zijn wat tips voor een schone koelkast.
Dagen gaan voorbij, we doen er eten in en halen het eruit zonder goed te kijken en al snel ruikt er iets vies. De koelkast is een van de belangrijkste plekken in de keuken, maar het is ook een van de plekken waar zich het meeste vuil en bacteriën ophopen als hij niet regelmatig wordt schoongemaakt. Met deze eenvoudige tips zorg je goed voor je verse voedsel.
De ophoping van etensresten, slecht gesloten bakjes of gemorste vloeistoffen bevordert het ontstaan van bacteriën en ziektekiemen die de staat van voedsel kunnen veranderen, zelfs voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dit veroorzaakt niet alleen onaangename geurtjes, maar kan ook je gezondheid in gevaar brengen.
Je koelkast netjes houden is belangrijk
Minstens één keer per week de schappen controleren en één keer per maand een grondige schoonmaakbeurt uitvoeren, zijn de belangrijkste punten om het apparaat en het voedsel in goede conditie te houden. Om te voorkomen dat het schoonmaken een nog groter probleem wordt, is het bovendien aan te raden om sauzen en vloeistoffen over te hevelen naar glazen potten en het voedsel goed in te pakken, zodat aroma’s zich niet vermengen en besmetting wordt voorkomen.
Als de slechte geur wordt bevestigd, kun je een eenvoudig mengsel van witte azijn met zuiveringszout en warm water gebruiken om de binnenkant te desinfecteren. Daarnaast is het handig om huishoudelijke trucjes zoals een bakje gemalen koffie, actieve kool of zuiveringszout in de koelkast te plaatsen om de kleinste geurtjes te absorberen.
Snelle tips om je koelkast netjes te houden
- Zet oudere producten vooraan en nieuwe achteraan.
- Gebruik datumlabels als je in grote hoeveelheden kookt.
- Bewaar geen nat of onverpakt fruit en groenten.
- Laat de deur na het schoonmaken af en toe een paar minuten open staan om te ventileren.