Waarom vaatdoekjes koken in heet water en zuiveringszout?

Vaatdoekjes koken in heet water en zuiveringszout is een eenvoudige, zuinige en effectieve manier om je keuken schoon te houden.

Keukendoeken zijn heel gewoon in onze keukens. Maar alle textiele schoonmaakmiddelen zijn voorbestemd om vuil of vies te worden voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn: schoonmaken, drogen en warme bereidingen vasthouden. Daarom moeten ze worden ontsmet met zuiveringszout en kokend water.

De vaatdoeken zijn het soort stof in de keuken dat de meeste bacteriën verzamelt. Daarom is het essentieel om ze schoon te houden om de hygiëne in huis te garanderen. Maar, zoals met bijna alles, hebben grootmoeders hun trucjes en geheimen om ze witter te maken en hun levensduur te verlengen.

Wanneer deze doeken in contact komen met oppervlakken, voedsel en vocht, kunnen ze een broedplaats worden voor bacteriën, schimmels en slechte geuren. Als ze niet goed worden onderhouden, tasten ze de hygiëne in de keuken aan en zelfs de gezondheid van het hele gezin, omdat we de vaatdoekjes vaak ook gebruiken om onze handen af te drogen en gewoon om ze schoon te maken.

Waarom je vaatdoeken moet koken in water en zuiveringszout

Zuiveringszout is een natuurlijke schoonmaakhulp die bekend staat om zijn desinfecterende, ontvettende en geurneutraliserende eigenschappen. Door de linnen doeken samen met zuiveringszout te koken, bereiken deze voordelen de hele vezel van de stof, waardoor een diepe reiniging gegarandeerd is.

De voordelen zijn onder andere:

  • Verwijdert bacteriën en schimmelvorming op de stof.
  • Verwijdert hardnekkige vet- en voedselvlekken.
  • Verwijdert onaangename geuren die kenmerkend zijn voor het linnen.
  • Verlengt de levensduur.

Om deze oude grootmoeders truc in de praktijk te brengen, moet je een grote pot met water vullen en aan de kook brengen. Voeg vervolgens 2 of 3 eetlepels zuiveringszout toe aan het water.

Na de eerste keer koken kun je de rest van het vuil eraf borstelen en het proces met zuiveringszout en water opnieuw beginnen.

Doe de vaatdoekjes in de pan en laat ze 15-20 minuten koken, haal ze er dan voorzichtig uit en spoel ze uit met veel koud water. Leg ze ten slotte in de zon om ze volledig en natuurlijk te laten drogen.

Hoewel dit proces het vuil en de bacteriën te veel verzacht, als je deze truc nog beter wilt maken, kun je na de eerste kookbeurt het resterende vuil eraf borstelen en het proces met zuiveringszout en water opnieuw beginnen.

Tips om vaatdoekjes schoon te houden

Of het nu is om een hoest weg te nemen, koorts te verlagen, een verkoudheid te genezen of de beste biscuittaart te maken, grootmoeders hebben hun geheime formules. En het verlengen van de levensduur van vaatdoekjes is geen uitzondering, hier zijn wat handige tips voor een optimale verzorging:

  • Verschoon ze om de 2 of 3 dagen om de opbouw van bacteriën te voorkomen.
  • Was ze regelmatig in de wasmachine met afwasmiddel en een beetje azijn voor effectieve desinfectie.
  • Kook ze minstens één keer per maand met zuiveringszout voor een grondige reiniging.
Delen: