In onze keukens zijn er tal van keukengerei dat echt onmisbaar is. Dat geldt met name voor pannen. Het is echter niet eenvoudig om deze goed te onderhouden.
Een keukengerei dat snel vuil wordt
Frituurpannen komen vaak in een slechte staat terecht. Door oliespatten, bakken op hoog vuur of resten die na verloop van tijd vastkoeken, hebben veel mensen moeite om hardnekkige vetvlekken te verwijderen.
Ondanks goed onderhoud en het gebruik van afwasmiddel slagen consumenten er niet altijd in om hun pannen goed schoon te krijgen. Toch bestaat er een natuurlijke methode die een wereld van verschil kan maken.
Voor deze techniek hebt u geen zuiveringszout of witte azijn nodig. Er is namelijk een ingrediënt dat nog effectiever is. Het verwijdert het vet dat zich na elk gebruik ophoopt.
Vergeet niet dat tijdens het koken de verhitte oliën in het oppervlak van de pan dringen, zelfs als deze antiaanbaklaag heeft. Bij het afkoelen stolt het vet. Het hecht zich dan aan de wanden.
Na verloop van tijd vormt het vet een korst die bijna niet meer van het metaal of de coating te verwijderen is. Dit maakt het schoonmaken tijdrovend en soms zelfs volkomen zinloos. Maar dat is nog niet alles. In bepaalde gevallen kan de situatie nog erger worden.
Wanneer de coating beschadigd is, kan het vet zich namelijk in de microkrasjes nestelen. Er bestaat echter een doeltreffend, eenvoudig en natuurlijk alternatief om uw pannen weer als nieuw te maken.
Twee ingrediënten om uw pannen weer als nieuw te maken
Om deze schoonmaaktip toe te passen, heeft u zout en olijfolie nodig. Deze twee ingrediënten zijn in de meeste keukens te vinden. Zout werkt als een mild schuurmiddel.
Hierdoor kunt u schrobben zonder krassen te maken. Bovendien absorbeert het een deel van het vet. Olijfolie helpt op zijn beurt de reeds aanwezige vetresten af te breken. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker worden verwijderd.
Deze methode is heel eenvoudig toe te passen. Eerst moet u wachten tot uw pan goed is afgekoeld. Bestrooi vervolgens het hele oppervlak met fijn zout.
Wrijf vooral goed op de meest vervuilde plekken. Giet vervolgens een paar druppels olijfolie over het zout totdat het zout lichtjes doordrenkt is. Met een niet-schurende spons of een schone doek wrijft u voorzichtig over het hele oppervlak.
Maak daarbij cirkelvormige bewegingen. Het mengsel lost geleidelijk de vetlagen op, zelfs oude. Nadat u uw pan hebt geschrobd, hoeft u deze alleen nog maar af te spoelen met warm water. Een fluitje van een cent.