Jackfruit is ook een geweldige optie om de calorie-inname te verminderen en een vet tekort te bereiken.
In de zomer, vooral in gebieden die gedomineerd worden door de landbouwsector, zijn wedstrijden om te zien welke vrucht de grootste is heel gewoon. Het is dus niet zo verrassend om watermeloenen te zien die veel groter zijn dan basketballen of pompoenen die net zoveel wegen als huiskamermeubels. Dit zijn echter uitzonderingen die zich onderscheiden van de norm.
In Indonesië is er een vrucht die het uitzonderlijke gemeengoed maakt, aangezien het gebruikelijke gewicht meer dan 35 kilo is en zelfs records van meer dan 50 kilo vestigt. De jackfruit, van de moraceae-familie, is de grootste ter wereld en heeft uitstekende eigenschappen voor het menselijk organisme.
Hoewel het niet erg populair is, verschijnen er steeds meer stukken jackfruit op de markt. De smaak is zoet, hoewel het een vleugje zuur heeft dat lijkt op dat van sinaasappels of mango’s. De vrucht is ruw aan de buitenkant en heeft een zachte textuur. Aan de buitenkant is het ruw en heeft het groene scheuten, maar aan de binnenkant heeft het oranje of gele segmenten en de textuur lijkt op die van kippenvlees.
Juist vanwege dat laatste is jackfruit een geweldig product voor veganisten of vegetariërs, omdat het werkt als een goede vervanging voor vleesproducten in typische vleesgerechten zoals burgers of kebabs. Daarnaast bevat het duidelijk minder calorieën en is het erg verzadigend, dus het is erg bevorderlijk voor het bereiken van een tekort als het gaat om vetconsumptie.
Jackfruit heeft veel antioxiderende eigenschappen dankzij zijn rijkdom aan vitamine C en fytonutriënten, maar het is ook een bron van kalium, vitamine A en vitamine B6. Maar een van de eigenschappen die het bijzonder aantrekkelijk maakt, is de lage glykemische index, dat wil zeggen dat het helpt om de suikerspiegel stabiel te houden en trek tussen de maaltijden door te voorkomen.